Řeholnice v první linii – Římskokatolická farnost Mladá Vožice

Řeholnice v první linii

Řeholnice v první linii

Treviso. Na nemocničních chodbách i v tichu klauzury, daleko od pozornosti médií, se utkávají s epidemií tisíce řeholních sester. Přinášejí nemocným konkrétní pomoc a posilují je modlitbou. “Víme, že se můžeme nakazit a dokonce zemřít, ale chceme sloužit až do konce” říká Vatikánskému rozhlasu sestra Lancy Ezhupara z kongregace dcer sv. Kamila. V trevízské nemocnici, kterou spravuje, se v této chvíli léčí 120 pacientů nakaženým koronavirem.

Kamiliánské sestry skládají kromě obvyklých tří slibů – chudoby, čistoty a poslušnosti – ještě zvláštní čtvrtý, který  – jak říká sestra Lancy – nyní nabývá na významu. “Každá z nás slibovala, že bude sloužit nemocným, i kdyby ji to mělo stát život. V tomto duchu prožíváme svou službu,” dodává. Kamiliánky vedou v Itálii pět nemocnic, z toho tři v oblastech zasaženým koronavirem (Treviso, Brescia Cremona). 

“Možná, že v minulých letech upadal náš čtvrtý slib tak trochu do zapomnění, protože jsme se nemusely vyrovnávat s tak radikální epidemickou výzvou. Nyní ho objevujeme a znovu prožíváme. Stojíme v první linii boje s nákazou. Do našich nemocnic proudí stále další lidé nakažení koronavirem. Nejen sestry, ale celý náš zdravotní personál přináší pomoc s velkou obětavostí. Stále se potýkáme s nedostatkem zdravotnického materiálu, každý den se civilní obrana snaží o zajištění dodávek dezinfekčních prostředků a ochranných oděvů. Veřejná zdravotní služba je totiž přetížená, situace je skutečně obtížná, ne-li přímo kritická. Nakolik můžeme, přijímáme pacienty.”

Do boje s koronavirem se zapojují také klauzurní sestry. V jednom z bergamských klášterů postavily na balkón reproduktor, z něhož se do města rozléhá jejich modlitba. “Telefon u nás zvoní bez přestání. Lidé prosí o modlitbu za své blízké a nemocné přátele. Telefonují také k smrti unavení lékaři a zdravotní sestry s prosbou, abychom je podpírali svou modlitbou,” říká Vatikánskému rozhlasu sestra Maria Teresa

Citáty Děti Fara Fatima Kroniky Modlitby Novény Panna Maria Papež František Postní doba Růženec Svatí Uzdravení Vrcholtovice Znamení doby

Archivy