Oslava státního svátku – Římskokatolická farnost Mladá Vožice

Oslava státního svátku

Oslava státního svátku

V den 104. výročí vyhlášení samostatného československého státu jsme navštívili dvě významná místa v Praze. Naši pouť jsme zahájili v novém kostele Božského Spasitele na Barrandově. Uprostřed sídlištní zástavby se podařilo v roce 2020 dokončit  neobyčejnou stavbu, která získala v roce 2021 ocenění „Stavba roku“. Minimalistická stavba nového kostel vznikla podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause  zahrnuje také komunitní centrum se sálem, klubovnami a kavárnou. Prostory mají sloužit nejen farnosti, ale všem obyvatelům Barrandova. Mohou se v nich konat koncerty, společenské akce, besedy, přednášky či výstavy, v centru jsou klubovny, knihovna, dětský koutek. Nechybí ani kavárna s přilehlým dětským hřištěm. Provoz bude navazovat na bývalé Misijní středisko, které stálo na témže místě. Kostel má tradiční jednolodní půdorys, výrazný portál a věž se zvony, interiér liturgickými prvky vybavili sochaři Petr Váňa a Stanislav Kolíbal. Stavba kostela přišla na 150 milionů korun, z jedné třetiny ji financuje pražské arcibiskupství, které od Prahy 5 odkoupilo i pozemek. Přispívají soukromí dárci, podle faráře Josefa Ptáčka někteří do projektu vkládají své životní úspory. Do prostoru je jedinečným způsobem zakomponován vstup světla stropem. Přes velký prosklený kruhový otvor ve stropě je celý prostor osvětlen. V presbytáři stojí deset metrů vysoký skleněný kříž, na kterém je korpus představující  vzkříšeného  Krista.

V odpolední části programu našich farností jsme se zúčastnili „Modlitby za národ v pražské katedrále. Tato modlitba se koná každého 28. dne v měsíci. Modlitba začíná v kapli sv. Václava a pak se přechází přes hradní nádvoří do kostela sv. Jiří. V tomto chrámu je pohřbena sv. Ludmila. V letošním roce jsme měli příležitost sestoupit do krypty baziliky, kde jsou pohřbeni významní čeští králové.

Citáty Děti Fara Fatima Kroniky Modlitby Novény Panna Maria Papež František Postní doba Růženec Svatí Uzdravení Vrcholtovice Znamení doby

Archivy