2021 Odhalení busty kardinála Josefa Berana a obrazu Paladia země České – Římskokatolická farnost Mladá Vožice

2021 Odhalení busty kardinála Josefa Berana a obrazu Paladia země České

[ngg src=“galleries“ ids=“753″ display=“basic_thumbnail“]

V neděli 14.11. 2021 se uskutečnila v naší farnosti neobyčejná událost.

Slavnostní odhalení busty kardinála Josefa Berana za účasti Mgr. Ing. Jana Kuníka bývalého faráře v Chotovinách a nynějšího člena řádu Redemptoristů na sv. Hoře. Celá slavnost odhalení byla umocněna „návštěvou „sochy P. Marie Svatohorské, kterou náš host přivezl s sebou jako odměnu poutníkům, kteří od roku 2017 putovali na sv. Horu již pětkrát.

V úvodu nám host vysvětlil, že socha P. Marie zahajuje dlouhou více než desetiletou pouť nejen Českem a Slovenskem, ale i Polskem, Rakouskem a dalšími zeměmi.

V roce 2032 se uskuteční na Sv. Hoře významná událost připomínka 300 let korunovace první sochy vytvořené arcibiskupem Arnoštem z Pardubic.

Návštěva P.  Kuníka měla symbolický význam a byla současně pozváním na pouť na Sv. Horu. Po skončení liturgie jsme byli svědky historické události a odhalení busty kardinála Josefa Berana a obrazu Paládia země České. Tímto gestem došlo ke smíření a odpuštění viny, která po celá desetiletí „zatěžovala “ náš kraj.

V dobách temna byl Kardinál Josef osočován jako „nepřítel“, zrádce, špion atd… za souhlasu mnohých. Akt usmíření a odpuštění je velmi důležitý, ale musí mu předcházet dobrovolné vyznání a prosba za odpuštění. Jsem rád, že k tomuto aktu došlo za přítomnosti farnosti a mnoha lidí dobré vůle.

Tato událost neznamenala jitření starých ran, ale naopak jejich uzdravení. K uzdravení je nutné jejich pojmenování. Podobně jako lékař musí pacienta nejdříve prohlédnout a pak stanovit diagnózu. Obraz Paládia země české je víc než výmluvný. Babička sv. Václava ho nejdříve přijala z rukou sv. Metoděje jako dar k přijetí křtu a pak ho věnovala svému vnukovi sv. Václavovi. Velikost daru se neměří tím kolik dáváme, ale tím kolik nám zůstane. P. JK

Citáty Děti Fara Fatima Kroniky Modlitby Novény Panna Maria Papež František Postní doba Růženec Svatí Uzdravení Vrcholtovice Znamení doby

Archivy